AKTUELNO

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je problem za Amerikance u Venecueli realizacija onog što su zacrtali.

- Očigedno je da je Guaido njihov čovek i da su imali nameru da izvrše promenu režima i da njega postave umesto Madura. Na sceni je povratak Monroove doktrine. Ono što je opasno je što se više govori o ratu, nego o miru – upozorava Milivojević.

Kako dodaje, Rusija čvrsto stoji iza Madura i iza principa.

Foto: TvPink Printscreen

- U ovim globalnim odnosima i novoj podeli koju naziremo se vodi bitka za Međunarodni poredak i principe. Kada kažem principe, u prvom redu je Povelja Ujedinjenih nacija. Na strani čuvanja principa su sada Rusija i Kina – naveo je Milivojević i dodao da je za svet važan ishod bitke oko Venecuele.

Bivši ambasador u zemljama Latinske Amerike prof.dr Dušan Vasić izjavio je da Amerika strateški i dugoročno planira da taj deo sveta stavi pod svoju kontrolu u punoj meri.

Foto: TvPink Printscreen

- Amerika nastupa iz jedne ideološke pozicije, sa prpagandne pozicije, gazi međunarodno pravo i unutrašnje pravo Venecuele. Koristi se takva propagandna mašinerija, šire se lažne i nepotpune vesti, iskrivljuju podaci – ocenio je Vasić.

Kako dodaje, Amerika će gnjaviti Madura i njegovu vlast.

General major u penziji Božidar Forca rekao je da vojska Venecuele još uvek podržava Madura.

- Istorijska je činjenica da svetske procese diktiraju velike sile, a to su Rusija Kina i Sjedinjene Američke države. Ja uvek tu svrstavam i Evropsku uniju. Mi se nalazimo u procesu implementacije njihov strategija gde nas tri ključna procesa navode na povratak Hladnog rata – kaže Forca i dodaje:

Foto: TvPink Printscreen

- To je trka u naoružanju Amerike i Rusije, znači od kopna do svemira. Drugi je protekcionizam, odnosno zaprečavanje druge strane, pre svega u ekonomskom smislu, kao sukob Amerike i Kine. Treće je vraćanje na interesne sfere – naveo je Forca.

Podsećamo, Sjedinjene Američke Države zatražile su hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za danas, kako bi raspravljali o situaciji u Venecueli. Amerika za naredne dane najavljuje nove, još oštrije sankcije u Venecueli.

#SAD

#Venecuela

#Zoran Milivojević

'